Stel, je bent een eigen bedrijf begonnen. Of je wilt ons allemaal op de hoogte brengen van een heel goed idee. Of je wilt iets organiseren. Of je wilt zomaar je gedachten op het internet zetten. Je stuitert van enthousiasme. Alleen nog een website.

Wat zijn de stappen?

Laten we ervan uitgaan dat je zelf de website wilt vullen met content en dat niet uitbesteedt aan een reclamebureau of zo. Maar helemaal zelf de website bouwen zodat het goed werkt is nou ook weer niet je hobby. Dan adviseer ik je om WordPress te gebruiken. WordPress is een zgn. Content Management-Systeem. Daar zijn er meer van, maar op dit moment is WordPress het meest gebruikte. Dat wil zeggen dat er veel mensen verstand van hebben, en dat er voorlopig nog flink aan gesleuteld wordt om het alsmaar handiger en makkelijker te maken. En het kost niks.

Hoe moet het eruit zien? WordPress werkt met een thema, dat je zelf kunt kiezen. Je kunt bij wijze van spreken van de ene dag op de andere een ander thema kiezen, en dan ziet je website er heel anders uit. Zo’n thema moet je zorgvuldig kiezen (of laten kiezen). Het thema moet passen bij waar je je website voor wilt gebruiken: als blog, als winkel, als portfolio, om te informeren, enthousiasmeren, etc. Veel thema’s zijn gratis, maar voor goede thema’s moet je wat betalen, in de orde van eenmalig € 30-70.

Page Builders

Het bouwen van een fraaie webpagina, ook op een verder prima vormgegeven site, is nog best lastig. In de tijden van papieren media was dat dan ook voorbehouden aan grafisch ontwerpers. Om jou geen al te grote fouten te laten maken, komt een WordPress-thema vaak met een Page Builder. Die laat jou kolommen maken, plaatjes op hun plaats zetten, tekst onderverdelen in koppen, alinea’s, kadertjes, etc. Je kunt er makkelijk tabellen, knoppen, video’s en andere functies mee aan je pagina toevoegen. Page Builders variëren van heel handig en bescheiden, tot nadrukkelijk aanwezig en volkomen onwerkbaar.

Een probleem met Page Builders is dat je er maar één tegelijk kunt gebruiken. Als je een pagina bouwt met de ene Page Builder, kun je hem niet meer in de andere openen. Dat komt omdat een Page Builder onzichtbare tags in je tekst plaatst. Die worden door een andere Page Builder, in het gunstigste geval, niet geïnterpreteerd. Meestal worden de tags gezien als rommel en verwijderd. In het ergste geval worden ze wel geïnterpreteerd, maar verkeerd. Enzovoorts.

Als je een website laat ontwerpen, zal je ontwerper misschien wel aankomen met een Page Builder waar hij of zij goede ervaringen mee heeft. Of nog een licentie van op de plank heeft liggen (die licenties gaan vaak in bundeltjes van drie, of vijf, voor ontwikkelaars). Vraag op dat gebied even door: waarom deze Page Builder? Waarom niet gewoon Gutenberg, kun je na het lezen van het bovenstaande scherp opmerken.

Even iets over de achtergrond van die Page Builders.

Tot een paar jaar geleden waren de mogelijkheden voor het vormgeven van een WordPress-pagina erg beperkt. Een kopregel, vette/onderstreepte/cursieve tekst, een plaatje links of rechts uitgelijnd, en de mogelijkheid van het maken van een link, en dan had je het ongeveer wel gehad. Page Builders waren toen relatief geavanceerde programma’s die met drag-and-drop werkten en waarmee veel meer mogelijk was. Toen kwam, in december 2018, WordPress met een eigen Page Builder, genaamd Gutenberg. Die zat goed in elkaar, maar dat merk je pas als je een beetje gewend bent ermee te werken. Als dat echt niet lukte, kon je nog terugschakelen naar de klassieke editor. Maar Gutenberg, ook wel de blokken-editor genoemd, biedt alles wat een commerciële Page Builder ook biedt.

(Wordt vervolgd)