Page builders  zijn stukjes software die met een thema meegeleverd worden. Zoals gezegd moet je voor veel thema’s betalen. Soms wordt de page builder als aparte plugin bij het thema geleverd. De losse plugin is dan óók niet gratis, maar je krijgt de plugin gratis bij het thema, omdat de plugin nodig is voor het thema.

Er zijn dan diverse constructies mogelijk en ik geloof dat ik ze allemaal wel eens voorbij heb zien komen. Misschien moet je voor een nieuwe versie van de plugin ook een nieuwe versie van het thema aanschaffen. Misschien is er voor de plugin een nieuwe versie, maar is er geen nieuwe versie van het thema en werkt het thema niet met de nieuwe plugin. Misschien heb je voor de nieuwe versie van de plugin een licentiecode nodig die je ooit bij het thema kreeg (en die je netjes bewaard hebt) maar doet de bouwer van de plugin inmiddels geen zaken meer met de bouwer van het thema, en moet je dus de plugin apart aanschaffen, en hopen dat het werkt.

Ik overdrijf niet.

Laat ik het samenvatten. Als je een website laat bouwen, vraag dan aan de ontwikkelaar wat voor onderdelen er zijn waarvoor een licentie aangeschaft is, en hoe lang die licenties nog geldig zijn. Zodat je niet voor onverwachtse kosten en werkzaamheden geplaatst wordt. Dat geldt ook voor plugins die niets met het thema te maken hebben.

(Wordt vervolgd)

Hieronder een plaatje van wat je ziet als de ontwikkelaar een mooie website opgeleverd heeft waarbij de licentie van de page builder-plugin na een tijd verlopen is. Het nieuw aanschaffen van de Beaver Builder plugin kost $ 99. Zolang het goed gaat, gaat het goed…

Een voorbeeld van hoe het moet: WPML is een plugin waarmee je je website meertalig kunt maken (met zo’n cute vlaggetje bovenaan). Het is prima software die al jarenlang netjes onderhouden en telkens verbeterd wordt. De leverancier ervan begrijpt dat degene die de plugin aanschaft en gebruikt, vaak een ontwikkelaar is, niet de uiteindelijke bezitter van de website. De ontwikkelaar wordt ondersteund met mailtjes en aanwijzingen over hoe je de plugin, en alle terugkerende licentiekosten daarvan, kunt overdragen aan de eigenaar van de website, inclusief de telefonische ondersteuning.

Eigenlijk is dat in ICT-land heel normaal: de ontwikkelaar is klaar, alles werkt; dan wordt het systeem overgedragen en is het uit handen van de ontwikkelaar. Zo hoort dat.