Customer Relationship Management is het proces van het managen van je klantenbestand, zodat je omzet optimaal is en jij ook nog eens prettig aan het werk bent.

Het begint bij je adresboek

Bel jij wel eens klanten achterna van wie je al een tijdje niets gehoord hebt? Weet je waar ze mee bezig zijn? Wie hún klanten, hun leveranciers zijn, hoe hun markt is op het moment? En als de klant over een maand terugbelt, weet je dan nog waar jullie staan in het traject van zaken doen? Zo niet, dan blijven er waarschijnlijk wel eens kansen liggen. Laat die stapels visitekaartjes niet in de la liggen, maar laat ze voor je werken.

Heel algemeen: door een goedlopend CRM-proces kun je dwarsverbanden leggen waar je profijt van hebt. Aspidistra adviseert je en neemt je zorg voor de techniek uit handen, zodat jij je bezig kunt houden met je core business.

Foto: Freepik

Casus: Bemiddelaar leasecontracten

Situatie:

Een bureau met tientallen jaren ervaring in het bemiddelen van leasecontracten loopt alle denkbare beurzen af. Op die manier heeft de eigenaar in de loop van de tijd ca. 10000 contacten gelegd. Dat resulteert in een enorme berg (fysieke) visitekaartjes, plus lijsten, spreadsheets, etc. De contacten moeten “warm gehouden” worden: zo nu en dan leiden ze tot een opdracht, en daarnaast veranderen mensen van baan, zodat de contacten periodiek bijgewerkt moeten worden om de kwaliteit van de adressenlijst te verhogen.

Oplossing:

Aspidistra bouwt een webapplicatie waarmee contacten gezocht en bijgewerkt kunnen worden. Integratie met Google Contacts spreekt vanzelf. Compatibiliteit met de AVG is een absolute must. Contacten kunnen ge-“tagd” worden, per sector/branche, type relatie (leverancier, afnemer, financier etc.). Aan elk contact kunnen opmerkingen toegevoegd worden (“persoon nam niet op”), en contactmomenten kunnen geagendeerd worden (“volgende week terugbellen”). Zo wordt een logboek van klantcontacten opgebouwd. Door de betere vindbaarheid van contacten en vastlegging van de contactmomenten betaalt dit systeem zich in no time terug.

Dan wordt er een partner aan het bedrijf toegevoegd: die mag een deel van de contacten overnemen (maar niet alle). Ook een uitzendkracht komt helpen met het uitzoekwerk. Aspidistra bouwt daarvoor gebruikersgroepen met lees/schrijfbevoegdheid op delen van de contacten. De bemiddelaars houden tijd over voor waar ze goed in zijn: het tot stand brengen van leasecontracten. Zij oogsten op de beurzen lof voor hun parate kennis van het wel en wee van hun gesprekspartners.

Technische trefwoorden: PHP, Python, MySQL, WordPress.

Casus: Broodfonds

Situatie:

Een Broodfonds is een vereniging waarin een vijftigtal ZZP’ers geld inleggen, zodanig dat als er één langdurig ziek wordt, de anderen de zieke steunen door middel van een maandelijkse schenking. Daarmee kunnen dan in elk geval de lopende kosten gedekt worden. Er is een voortdurend verloop van leden, er is een wachtlijst die precies bijgewerkt moet worden, ziekmeldingen worden bijgehouden in persoonlijke spreadsheets, en elk bestuurslid (het bestuur rouleert ook nog eens) heeft z’n eigen manier van archiveren. Er is Dropbox, er is Google Drive, er is een papieren archief. Er is, kortom, niet een consistente vastlegging van de historie.

Oplossing:

Aspidistra bouwt een webapplicatie waarin alles wat belangrijk is voor het bestuur, vastgelegd wordt. De ledenlijst wordt uitgebouwd tot een database van lidmaatschappen en ziekmeldingen. Grafisch wordt weergegeven wat het verloop van ziekten is over de jaren heen. Evenementen, zoals de ALV, de bestuursborrel, het uitje, alles wordt helder weergegeven. Presentielijsten zijn geen probleem meer, net zo min als bijhouden wie het uitje wel of niet betaald heeft. Contactmomenten tussen leden en bestuur, ook al is het in de vorm van een vluchtig emailtje, kunnen opgeslagen worden, evenals de notulen van een bestuursvergadering. Authenticatie en autorisatie zijn geregeld. De applicatie bespaart enorm veel tijd (geen gezoek meer in de mailbox naar de notulen van 2015) en geeft het bestuur een krachtig middel voor sturing.

Deze applicatie is online ook voor andere broodfondsen beschikbaar. Neem contact op over gebruik van de applicatie. Broodfondsen kunnen uiteraard niet in elkaars gegevens kijken.

Technische trefwoorden: PHP, Laravel.